LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Nastasia Maniu: „Un buchet de cântece sacre“

Vineri, pe data de 22 mai 2009, la Biserica „Nasterea Maicii Domnului” de pe Calea Dorobanţi, din Bucureşti,  a avut loc un înălţător eveniment spiritual şi cultural prilejuit de împlinirea a şase luni de la tragica dispariţie dintre noi a marelui om de cultură Artur Silvestri.

Distinsa lui soţie, scriitoarea Mariana Braescu Silvestri, deşi cu sufletul îmbrăcat în lacrimi, a reusit sa ofere celor prezenti in biserica, prin intermediul Coralei „Dumitru D. Botez” al carei dirijor este profesorul Eugen Kreiss, un strălucitor si binemirositor buchet de cântece religioase care s-au înălţat spre Domnul întru pomenirea celui plecat la El în urmă cu o jumătate de an.

Cele 15 cântece duhovniceşti au izbutit să umple de emoţie sacră sufletele adunate spre cinstirea marelui plecat în locul de lumină şi mângâiere, rezervat de Dumnezeu spiritelor credincioase şi nobile, aşa cum a fost şi sufletul generos al lui Artur Silvestri.

„Doamne, auzi glasul meu!” de Nicolae Lungu, „Tatăl nostru”” de Eugen Kreiss, „Iubi-Te-voi, Doamne!” de Nicolae Georgescu, „Tu singur esti” de Eugen Popescu, „Rugăciune” de Mihai Lupescu pe versuri de Mihai Eminescu, „Imn Fecioarei” de Eugen Kreiss, „Axion Duminical” de Dragos Alexandrescu, „Pre Tine Te laudăm” de Eugen Kreiss, „Oda” (dupa Hoterus) de Mihai Lupescu, „Priviti Golgota” de F. Silcher, „Oratoriu” de Gh. Mandicevschi, „Ingerul a strigat” de Macarov, „Invierea” de Mihai Lupescu, „Ziua Invierii” de Nicolae Georgescu , „Hristos a inviat!” de Eugen Kreiss au fost cele 15 cântece trimise într-o jerbă de har spre cel care atâta vreme cât a fost pe pământ s-a îngrijit nu doar de propriul lui dar dumnezeiesc, cel al înţelepciunii şi al inteligenţei, ci şi de harul altora, ştiind că toate acestea sunt de la Dumnezeu si aparţin lui Dumnezeu. Artur Silvestri a avut grija să cultive în sufletul celor care l-au iubit si l-au preţuit gradina minunată numită România Tainică, acea patrie profundă si nemuritoare în care el credea cu toata fiinţa sa.

Prin evenimentul din 22 mai, Artur Silvestri a avut încă o data confirmarea de dincolo de mormânt a adevărurilor pe care, cu atâta hărnicie si sârg, le-a cultivat.

NASTASIA MANIU