LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

SCRIITORI UITATI – Olga Morar: „Magda Isanos sau poezia religioasă“

MAGDA ISANOS (1916 – 1944)

Magda Isanos este reprezentanta liricii basarabene interbelice. Încă de la o vârstă fragedă, şaisprezece ani, Magda Isanos debutează, elevă de liceu fiind, la revista şcolară „Licurici” din 1932 nr. 2 cu poeziile Aş vrea un basm şi Primăvară, iar în numărul din aprilie 1933 cu poezia Gelozie. Acest prim pas al debutului este urmat de colaborarea la revista „Ghiocei” lansată în 1934, de societatea culturală „Iulia Hasdeu” şi unde Magda Isanos publică două proze scurte Creionări, Inseparabilele şi poezia Macii.

Numele Magdei Isanos este legat şi de alte reviste precum „Cuget moldovenesc”, „Pagini basarabene”, „Viaţa Basarabiei”, „Însemnări Ieşene”, de gazeta ieşeană „Lumea ” sau de „Iaşul”, urmează apoi o colaborare cu „Jurnalul Literar” (săptămânal condus de George Călinescu), „Revista Fundaţiilor”, „Vremea”, dar şi alte periodice ale vremii.

A vorbi despre Magda Isanos înseamnă a vorbi despre un înger cu aripi frânte, mult prea repede de un destin care s-a grăbit să ia un suflet pasionat de frumos şi adevăr. Creaţia Magdei Isanos este impregnată de personalitatea sa ce alternează între eleganţă, suavitate şi o energie care răzbate dincolo de fiinţa ei chinuită de boală. Deşi a făcut studii de drept marcând-o din punct de vedere profesional, a frecventat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie, fapt demonstrat de pasiunea ei pentru literatură, care a atras-o de timpuriu şi a apropiat-o mai târziu de cel care avea să-i devină soţ dar şi colaborator: Eusebiu Camilar (împreună scriu drama în patru acte Focurile inspirată de răscoala lui Horia şi Minunata istorie a lui Nastratin Hogea o traducere din Leonid Soloviev). >>>>

Anunțuri

Septembrie 21, 2008 - Posted by | noutati

Sorry, the comment form is closed at this time.