LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Corneliu Florea : ” Falsa elegie despre Eminescu ”

POLEMOS

Despre articolul “Inactualitatea lui Eminescu in Anul Caragiale” scris,

semnat si tiparit in anul 2002 de H.R. Patapievici, spune, scrie si semneaza

in Adevarul din 15 Ianuarie 2007 ca “mi-am conceput articolul ca pe o elegie”

in articolul “Prostia si reaua-credinta, transformate in delict de interpretare”

FALSA ELEGIE DESPRE EMINESCU

De fiecare data cind scriu despre H.R.Patapievici un pamflet sau o satira, “credinciosii” sai imi sar in git si-mi toarna verzi si uscate despre genialitatea si cultura lui , despre scrisele sale , imi fac un rechizitoriu si la urma ma executa . Dominantii de azi nu s-au schimbat prea mult de pe vremea Inchizitiei , atit doar ca atunci trebuia sa fii catolic corect iar in zilele lor de azi trebuie, musai, sa fi politic corect ! Poate am facut comparatia cu un trecut prea indepartat cind era suficient sa compar cu putin indepartatele, sau inca neindepartate? , vremuri cind trebuia sa fii un nazist corect sau comunist corect, iar azi un UE corect, in timp ce declaratiile despre drepturile omului sunt afisate pe la toate colturile organismelor internationale si in constitutiile tarilor.

Recent am refolosit expresia “ Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana” preluata din Revista ROST nr.24 / 2005 , pagina 27, jos in dreapta, precis. Si dintr-o data , citind reactia “credinciosilor lui Patapievici”, mi s-a umplut ecranul de stele verzi ! Inchizitie totala , varianta moderna.Mi s-a bagat in ochi si elegia recentului geniu despre care scriu.

Inca din titlu , H.R.Patapievici ( in continuare HRP) ne spune ca Eminescu este inactual. Asa gindeste el , asa se publica , fiindca este de HRP. Probabil daca ar fi fost anul indianului dambovitean Scraggy Horse poate mai puteam vorbi liberi despre Eminescu

Imediat dupa introducere, in care le da un bodycheck – scuzati-mi romgleza, dar vreau sa ma dau si eu important – celor care nu gindesc ca el , HRP vine cu un verdict: Hotarit lucru, la o suta cincizeci de ani de la nastere, Eminescu nu mai e la moda . Pentru foarte multi romani, Eminescu nu este o moda, este romanul absolut dupa Tutea , poetul national dupa Calinescu , este esenta constiintei nationala ce ne-a pastrat in spatiul nostru carpatin, iar pentru mine este unul dintre fiii lui Dumnezeu trimis noua , romanilor.

HRP insa o tine inainte cu moda : “Eminescu nu mai e la moda fiindca nu mai da bine”

Asta nu inteleg , sunt de mult plecat din tara , iar la Bucuresti nu am fost decit un an . In sfirsit , elegistul HRP mai lamenteaza o parere : “amploarea prabusirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” . E adevarat, la lumina zilei dar din bezna mintii. Cum tot la fel este adevarat ca , in 2006 , Eminescu a fost omologat in primii zece mari romani din toate timpurile . Al patrulea , dupa romani, dar nu are importanta pentru HRP care a scris, semnat si publicat ca romanii nu pot forma un popor pentru ca valoreaza cit o turma , rosi de spirocheta romaneasca . Mai departe, pseudoelegistul in pseudoelegia sa ajunge a ne spune ca Eminescu este suspect si dupa un nou canon , importat din tarile progresiste ( nu spune care , ne lasa sa banuim) e pus in patul lui Procust si gasit nici prea scurt nici prea lung , ci politic incorect ! Ori asa ceva nu se admite pe malul democrat si bucurestean al Dambovitei si pina aici i-a fost romanului absolut . Drept pedeapsa HRP ii aplica patru lovituri mortale : NU mai este poet national – “deoarece noi iesim din zodia nationalului “ . NU mai este poet canonic – pentru ca la putere sunt studiosii ( care“studiosi”?)“ce manifesta tendinta sa puna mina pe revolver cind aud cuvantul traditie”(Goebbels !) NU mai este poet profund – fiindca profundul nu mai este prizat de intelectualii progresisti “ ( nu spune de pe unde or fi progresistii astia) NU este poet roman – fiindca “ tot ce este interesant in Eminescu este pur german ” Pentru mine este clar ca l-a desfiintat lovindu-l mortal .Si nu numai pentru mine Dupa ce l-a sfirsit , transformindu-l in cadavru , poate ca a avut o tresarire ca a mers prea departe cu ultrajul, desi nu cred, pentru ca in ultima fraza a elegiei recurge la un subterfugiu ieftin gazetaresc, in care se spala pe maini si , senin , da inapoi impingind in fata “tinerii” pentru care Eminescu este cadavrul din debara si nu pot a se integra cu El euro-atlantic. Pentru mine , aceast elegie in care Eminescu este pus in patul lui Procust, de nimeni altul decit de HRP, presedintele institutului cultural roman, si executat in stil bolsevic este o dovada de ura patologica impotriva lui Eminescu si indirect impotriva natiunii romane , pe care o vrea doar o turma ! Eu nu-i rastalmacesc scrisele , eu il inteleg fiind si medic , nu numai roman , si nu ma ascund din fata “studiosilor lui HRP care pun mina pe revolver cind aud cuvantul traditie” Mai mult , ii dau dreptate lui Viorel Patrichi in concluzia pe care a tras-o despre aceasta falsa elegie , pe care a scris-o si a semnat-o HRP, fara sa aduca dovada ca altii inaintea lui au scris ca Eminescu este cadavrul nostru din debara. Cititi , cititi si argumentati-mi contrariul , de insulte sunt satul.

Nici nu am terminat de citit pseudo-elegia si mi s-a pus in fata “Patapievici scoate cadavrul din debara” aparut in Revista ROST 42 – 43 / 2006 in care CT – probabil Claudiu Tarziu – isi asuma greseala si prezinta scuze celui nedreptatit . “ Greseala ” fiind atribuirea sintagmei cadavru din debara lui “nedreptatitul” HRP. Cine altul a folosit-o inaintea lui HRP ? Nu ne spune nici unul nici altul , ne lasa-n vint cum se zicea pe “ calea victoriei socialiste” devenita, intre timp, “ calea victoriei euro-atlantice “. CT este un tip fin , cu un IQ mult mai mare decit a lui HRP , mai mare si ,neuro-functional , mai bine organizat si mai clar, nu-si mai pierde timp sa-l intrebe direct care dintre “tinerii”, “studiosii” si “intelectualii” citati de HRP au lansat sintagma plus legatura ei cu integrarea europeana care abea asteapta sa ne domine. Nu se osteneste , ii cinta in struna , fiindca titlul “patapievici scoate cadavrul din debara” spune tot !!

Abia am asistat la spalarea eleganta pe maini a lui CT de la Revista Rost si clopotelul internetului ma cheama din nou.. Cind ma prezint , gasesc articolul “Prostia si reaua-credinta, transformata in delict de interpretare” semnat de elegistul si gidele recent a lui Eminescu, aparut in cotidianul “ Adevarul “ din 15 ianuarie a.c. Imi vine sa pun mina pe carabina, ca revolver nu am, nefiind parte a studiosilor lui HRP si sa gauresc “internetul nostru cel de toate zilele”. Renunt, nu stric ovazul pe giste, cind stiu ca gunoierul vine peste trei zile. Citesc pina atunci.

Articolul incepe cu lamentatii de baiat cu bune si sincere intentii fata de Eminescu , pe care l-a pus in patul lui Procust asa , de drag si dor , ca nu a avut sa-i dea alt pat decit o debara. De fapt el – geniul televizorului romanesc – a dorit sa incurajeze pe cei cu talent modest si l-a dat binisor mai la o parte pe Eminescu sa aiba si ei loc, ca doar a sosit vremea postmoderna. Pur si simplu iti umezeste ochii si iti vine sa ii stringi mina, sa-i ceri scuze ca esti prost si de rea-credinta neintelegindu-l . Usor, usor scrisele sale te umplu de minie impotriva lui Viorel Patrichi ,cel care a rastalmacit bunele intentii HRP . Sunt de-a dreptul indignat , sa nu-l prind pe acest Viorel Patrichi prin preeria canadiana ca il duc si-l dau sa-l pape ursii polari de la Churchill (un orasel foarte nordic, unde ursii polari umbla pe strazi dupa indivizi care il critica pe HRP ) Dar nu numai eu is indignat ci si HRP , si-i normal fiindca este elegia lui in care nu exista scris mot-a-mot: Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana . Exista doar un continut din care reiese clar aceasta idee originala al lui HRP, pe care, prin subterfugii si tertipuri viclene gazetaresti o trece in seama studiosilor si intelectualilor , pe care nu ai de unde sa-i iei fiindca sunt ca teroristi lui Petre Roman si Ion Iliescu. Dar nu-i nimic, HRP nu se da batut ; are un plan in patru puncte impotriva aceste rastalmaciri. Intii de toate, ne vorbeste despre un fals pe care noi nu-l vedem.La punctul doi despre raspindirea in ziarele si revistele din tara, difuzarea in lume prin internet, prin posta, par avion sau cu pluta-postala, ajungind pina in Canada ursilor polari si in Australia cangurilor !! Al treilea punct este solutia: ii va actiona in judecata pe cei ce raspindesc incontinuare fraza lui Viorel Patrichi ! “Tulai, Doamne, asta-i tough” Norocul meu ca eu sunt de parte lui HRP si chiar mai mult, il incurajez si-i dau si o idee. De ce sa-si piarda timpul cu procese, cind in acelasi timp ar putea pune in patul lui Procust si alte personalitati romanesti, pe alti traditionalisti, nationalisti, legionari si chiar comunisti sau, de ce nu, pe securistul Soare care-l urmarea dupa 1990 Ar fi, deasemenea, foarte bine sa se intilneasca, la un pahar de vorba, cu presedintele Cotroceniului, sa-l roage sa-i trimita un bilet roz lui Motoricenu, care la rindul sau sa-i spuna ministresei anti-justitie sa scoata o ordonanta de urgenta ( ca pe vremurile cele bune ale lui Nastase ) prin care toti cei ce se ating de persoana HRP, cu vorba sau cu scrisul, sa fie trimisi in inchisoare zece ani. E putin ? Bine, fie cincisprezece !!

Bine ca mi-am adus aminte de doamna ministru anti-justitie ; facusera niste romani din tara si strainatate niste denunturi penale impotriva autorului volumului POLITICE , nu spun cum il cheama , care nu din prostie si nici din rea-credinta , ci din alte cauze mult mai grave, a scris ca Romania e o fecala in care traiesc 23 de milioane de omuleti patibulari , tarati peste care a urinat toti care au venit peste ei si la ele inca nu s-a primit nici-un raspuns intr-un an de zile, ceea ce nu cred ca se va intimpla in cazul presedintelui institutului cultural roman , nu spun cum il cheama.

CORNELIU FLOREA IANUARIE 2007 WINNIPEG – CANADA