LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Revista Revistelor: “Panza de fapte mari”

Primim la redactie cateva reviste remarcabile, care apar in Romania si ilustreaza tocmai diversitatea de puncte de vedere, reprimata astazi nu doar de stapanirea de la Bucuresti. Ele sunt “Eminescu”, editata cu grija si efortul lui Nicolae Danciu Petniceanu la Mehadia, “Almajana”, opera de pret a lui Iosif Bacila in Tara Almasului, “Dor de Dor”, o revista “localista” initiata si dezvoltata cu sacrificii enorme de scriitorul Marin Toma, “Portal Maiastra”, trimestrialul de cultura “pandura” creat la Tg. Jiu de prof. dr. Z. Carlugea (o revista nu numai a spiritului “pandur” ci si a stratului brancusian), “Suflet Nou”, un lunar satesc editat la Comlosu-Mic, in Banat, de catre Traian Galetaru, “Helis”, admirabila monografie de cultura de Sud si de Campie a Baraganului, editata de Gheorghe Dobre, “Sud” unde un manunchi de scriitori ai Campiei afirma un “spirit al Locului” care in sine are universalitate, “Caligraf”, din Teleorman, “Povestea Vorbei” de la Ramnicu Valcea, “Curierul” valcean al lui Ioan Barbu; dar cate nu sunt! Multimea acestor reviste, din care am citat aici doar pe cele primite recent, ne arata ca “panza de fapte mari” este tesuta si va fi greu sa se destrame, oricat de insistenta va fi si in viitor “viziunea neo-monopolista” actuala, pe care insa o cunoastem din istorie, am depasit-o de multe ori si nu ne temem de ea. Stiri despre “presa culturala si cetateneasca” traditionalista vor fi publicate in “Revista Luceafarul” intotdeauna si cu cea mai mare solidaritate.

REVISTA ARGES, condusa cu abnegatie si pricepere de eseistul Jean Dumitrascu, impresioneaza la fiecare aparitie prin editorialele directorului ei ca si prin rubrica uimitor de inteligenta, echilibrata si profunda (de reflectii libere) a prozatorului Radu Aldulescu. Cel mai recent numar primit la redactie (septembrie 2006) cuprinde si un remarcabil “studiu de caz” despre Dan Desliu (semnat de Dumitru Augustin Doman), o evocare biografica de Mariana Senila-Vasiliu, comentarii despre carti de istorie moderna si “recenta” de George Sipos si Catalin Grigore. Ingenioasa (dar in traditia publicatiei), in fiecare numar o “cartica de poezie”, artizanala, in felul inaugurat de aceasta revista acum cateva zeci de ani; este, si acum ca si atunci, o forma de “actiune editoriala alternativa” care, indiferent ca este artizanala sau nu, are insemnatate pentru ca exista.

“SUD”, o revista “eroica”, tiparita insa, cu exactitate de metronom, interesanta si intotdeauna bogata in continut este editata la Bolintin Vale de un grup de scriitori, entuziasti ai traditiilor din Vlasca, Dambovita si Giurgiu. Animat de C. Carbarau, cel care a facut posibila aceasta publicatie regionala, “Grupul Bolintinean” a cooptat de curand si pe experimentatul “facator de jurnale” Florentin Popescu care astazi indruma acest mensual care conteaza in presa culturala de azi. Rezulta ca “Sud” se impune pas cu pas si reuseste sa adune semnaturi de valoare si sa impuna in mod continuu o reflectie “localista” si “regionalista” care, astazi, este mai europeana decat “europeismul” slugarnic al atator creoli depe Dambovita.

“CUGET LIBER”, revista Liceului “Gh. Magheru” din Tg-Jiu, laureata si ea, in anul 2005, cu o distinctie ARP, isi pastreaza si in nr. 34/2006 aceiasi tinuta culturala solida si directia fireasca pe care a imprimat-o multumita directorului ei ing. Dumitru Bunoiu. Revista ramane la tipologia ei de “antologie pedagogica de texte de folos” care pune impreuna creatii ale autorilor importanti, “material regional si local”, incercari de “tinere condeie”, totul intr-o solidaritate de obiective cu sens colectiv care impresioneaza. Din acest numar remarcam, intre multe altele, articole si studii semnate de prof. C. A. Protopopescu, autor al monografiei “localiste” a orasului Strehaia (un alt laureat ARP) si de Ioan Nicolae Cenda, din Oravita. O mentiune speciala pentru eseurile de admirabila concentrare intelectuala, pe teme contemporane, semnate de George Mirea, criticul literar atat de putin prezent astazi in “dezbaterea zilei”, un nume important, insa, a carui valoare se va vedea cu timpul.

DOR DE DOR” revista editata cu eforturi mari dar cu tenacitate si eroism – la Dor-Marunt – de scriitorul Marin Toma adauga, in numarul 15/septembrie 2006, alte cateva remarcabile documente de creatie importanta, precum sunt grupajele de poeme semnate de Radu Carneci, Ion Gaghii si George Lixandru. Publicistica pe tema culturala, apartinand lui Nicolae Rotaru Miron Tic, Marin Toma ca si interviul cu istoricul literar Ion Rotaru (dintre acestia – multi fiind laureati ai premiilor ARP) completeaza un numar bogat, gandit cu echilibru si cu convingerea ca trebuie lasate “sa infloreasca o mie de flori”.

“HELIS” – La Slobozia s-a infiintat cu mai multi ani in urma prin efortul unui grup de intelectuali din partea locului avand ca initiator pe scriitorul Gheorghe Dobre, una din cele mai active si puternice organizatii culturale cu functiune regionala. “Helis” editeaza si o foarte interesanta revista lunara care, pe langa foarte interesante creatii literare, publica exceptionale documente, analize si sinteze de “istorie locala” dedicate unui teritoriu plin de relicve cum este “Helis”, locul stravechii capitale a regelui dac Dromihete. Revista ar merita o difuzare mai larga, aducand astfel si mesajul ei atasat traditiei, un mesaj exemplar.