LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Andrei Milcă: „Mihai Eminescu versus Turcescu, Rogozanu…“

MOTTO: „Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti, ilotii/ toti se scursera aicea si formeaza patriotii/ incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii/ balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii!” (Scrisoarea III)
Ziua Poetului National ar trebui sa fie un prilej de impacare cu noi insine. Nu de glorificari stridente, nu de osificari desantat-celebrative avem nevoie, ci pur si simplu de o intoarcere in liniste la poezia lui Eminescu, asa cum o percepe fiecare. DACA o intelege – si daca ii e draga. Daca nu, nu – mai bine sa taca decat sa fluiere in biserica. Acest sentiment de „fluierat” mi l-a trezit emisiunea lui Robert Turcescu, „inchizitorul” de ocazie de la realitatea celor patru vanturi si seful celui mai agresiv inutil cotidian din Romania. Cand nu ai ce spune pozitiv despre Eminescu (pentru ca ti-e lene sa-l recitesti sau din alte motive), de 15 ianuarie, mai bine faci un pic de rumoare in jurul sau. Si pe cine te poti baza decat pe acest baietan vesnic cu capsa pusa, bun-rau la toate, care s-a trezit pe umeri cu povara numita „publicist comentator”: Costi Rogozanu. Evident, era nevoie si de o „victima” – in afara de Eminescu – in emisiunea care avea darul mai mult de a-l contesta pe poet: invitatul Adrian Paunescu; si poate o fi fost el gandit pe post de minge de ping-pong intre cei doi realisti, realizatorul si angajatul lui care-i canta-n struna, doar ca uneori socoteala de acasa…
Adrian Paunescu nu numai ca nu a clacat in fata celor doi farseuri, ba chiar a iesit cel mai bine din toata tevatura de emisiune pompos intitulata „PROBLEMA EMINESCU”. De ce problema, domnule Turcescu? Nu mai puteti dormi, dvs. si subalternii dvs., de grija Poetului National decat daca-l transformati in PROBLEMA NOASTRA NATIONALA? De ce nu in „cadavrul din debara”, cum il gratula amicul dvs. Patapievici. Bine ca nu i-ati acordat si eterna bila neagra… Nu e obligatoriu sa-l privim pe Eminescu cu evlavie, dar macar echilibrat. Adrian Paunescu a devenit implicit avocatul Poetului – nu ca acesta ar avea nevoie de un aparator, pentru ca se poate apara si singur, prin perenitatea Creatiei sale. Nu sunt curios ce fel de „opera” vor lasa in urma alde Turcescu, Rogozanu & Co, tare mi-e teama ca peste 20 de ani, de 15 ianuarie, oameni mult mai cumpatati, cu scaun la cap, care vor modera in locul lor emisiuni, vor sti sa puna „problema” cu bun simt, inteligenta si responsabilitate. Iar cei care arata o crasa lipsa de respect fata de Eminescu – gen acest Costi Minune, care ironiza el „Doina”, ca ar fi prea nationalista, pasunista, samanatorista sau mai stiu eu ce, vor fi demult „dust in the wind” (praf si pulbere in Vant). Bine l-a infierat Paunescu pe acest Rogozanu: „Ce dar de a vulgariza aveti!” Carcotasul cu trei fire in barba, lipsit de educatie, si se pare ca uneori si de cultura (desi cica ar fi terminat Facultatea de Litere, arata niste lacune teribile: dupa el, „Doina” ar fi din aceeasi categorie cu „Somnoroase pasarele”!) face o polemica din orice.
„Asa spun istoricii…” (ceva negativ despre Romania). Care istorici, domnu’?
L. Boia, cumva, care i-a terfelit pe Stefan cel Mare si Mihai Viteazul doar ca asa da bine azi, contrar epocii nationaliste a lui Ceausescu, sa fii anti-valorile nationale? „Asa spun criticii…” – despre Eminescu, si nu de lauda. Care critici, domnu’? Negoitescu si Z. Ornea, cei citati de Rogozanu – de cand sunt acestia considerati „mari critici” si eminescologi? Tovarase de la Litere – Calinescu, Vianu, Busulenga, Ioana Em. Petrescu, Petru Cretia iti spun ceva? Ori nu i-ai citit? Rogozanu are talentul subiectiv de a simplifica totul, dand-o mereu pe „exegeti” (Asa spun exegetii!) – e grav cand n-ai pareri proprii decat la injurat, de citat sunt ale altora. Iar Turcescu amplifica „scandalul”, tot facand tam-tam pe textul penibil al lui Cartarescu, in care il ultragia/ demitiza pe Eminescu spre a-l – pardon – … umaniza/ reinvia! Barfe invidioase ale papagalilor dilematici, care i-au dedicat candva un numar intreg de revista gratuit blasfemiator. Paunescu a inteles: ceilalti doi participanti nu au cum sa puna serios „problema”, pentru ca o trag spre anecdotic. RATING CU EMINESCU! O manifestare ADEVARATA despre el nu poate avea loc ACUM la TV, (pentru ca asa sunt indicatiile, ordinele, poate, de la Soros – GDS?), ci doar in Aula Academiei. Doar ca reactia impotriva lui Turceascu & Costi a venit exact de unde nu se asteptau: nu de la poetul invitat care are un cult pentru Eminescu, ci chiar de la… telespectatori, oameni obisnuiti care iubesc poezia, si nu sunt toti atat de indoctrinati si naivi pe cat ne cred unii, imbuibati de $ – middle europenizati la comanda anti-nationala.
Intr-adevar, e greu sa incerci a-l contesta pe Eminescu fara argumente, doar de dragul contradictiei. La final, Rogozanu
si-a scos, nadusind, ochelarii – obosise…
I-o fi fost rau la cap? Il durea mintea?

ANDREI MILCĂ