LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Corneliu Florea: ” Cei doisprezece magnifici autohtoni”

POLEMOS

„In noua campanie a postului Realitatea TV, „Zece pentru Romania”

lista scriitorilor autohtoni desemnati drept cei mai buni in momentul

de fata in literatura cuprinde nu zece, ci 12 nume”

scrie Catalina George in „Evenimentul Zilei” din 29 Octombrie 2006

Pardon, sa am iertare, plagiat era daca ziceam „cei sapte magnifici” dupa titlul vechiului western , dar aici e vorba de o duzina autohtona. E drept, este magnifica , normal sa fie asa cind vezi ca toti domiciliaza pe malul bucurestean al Dambovitei. In plus este si „politically correct” fiindca sunt scriitori autohtoni, nu ca pe vremea ceausismului sau al legionarilor care ar fi scris scriitori romani. (nu intram in UE cu scriitori romani, ne facem de ris !) Am fost prudent deasemenea, nu am folosit in titlu nici cuvantul duzina,sa nu se interpreteze ca o aluzie la filmul american”A dirty dozen”

Ceea ce m-a frapat ( intentionat am evitat cuvintul izbit, dar nici sampanie nu-s) este cum de se face ca zece cind e vorba de scriitori autohtoni ( Asa, Dumitre !) se fac doisprezece ?!? Autoarea , a avut grija sa nu-mi dau cu capul de pereti si a explicat „lista finala cuprinde 12 nume pentru ca trei din scriitorii alesi au primit un numar egal de voturi” Asa da, se intelege, democratie, egalitate si dreptate pina la capat !! Bravo, suntem in drum spre varza de Bruxelles !! In drum, in drum, dar care au fost cei trei magnifici autohtoni care se asemana ca doua picaturi de apa sau trei oi clonate !? Secret !! Se poate intra cu secrete in UE ?? ( Cum de nu, si acolo se vine cu de toate de-acasa ) Tot mai nedumerit sunt; daca si la urma, la urma de tot, in loc sa avem un singur magnific autohton pe primul loc ne trezim cu vreo cinci, sase ?!? Ei si ? Ca la noi la niminea !! Bine, bine, dar acum noi nu mai suntem noi, suntem iuropeni certificati si aici vorbim de autohtoni nu de fitecine !! Lasa propaganda, treci la lista

Ana Blandiana, Andrei Plesu, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Gabriel Liiceanu,

Gheorghe Craciun, Horia Garbea, Horia Roman Patapievici, Matei Visniec, Mircea Cartarescu, Nicolaie Breban, Nicolae Manolescu. In total o duzina autohtona: o magnifica si unsprezece magnifici ai scrisului autohton !! Asta-i lista, cu ea defilam !

Eu am o intrebare: unde-i Paul Goma ?!?

„Paul Goma nu-i autohton, e basarabean !!” Da, asta e un argument serios, autohton, sa-l ia in considerare cine o vrea, eu cititorul nu. Chiar si asa, trasa de par „politically correct”, lista este o penibilitate cit cladirea uniunii scriitorilor autohtoni din Bucuresti ( cred ca o mai au ) Nu se poate sa se faca o asemenea lista fara sa se includa Paul Goma din strinatate si cel putin doi scriitori din Basarabia si Bucovina de Nord. Aceasta lista ne arata, pe linga altele, si nesimtirea autohtona a celor care au intocmit-o. Ne place, sau nu ne place, personalitatea lui Paul Goma, dar el a scris clar si romaneste, in stil original literar, odiseea romanilor sub dominatia comunismului sovietic si autohton cit nu au facut-o cei doisprezece magnifici la un loc, si nu o va face o suta de comisii tismanite. Istoricii romani care vor veni si vor scrie istoria acestui popor vor citi „Basarabia” si „Saptamana rosie” nu „Usa interzisa” a lui Liiceanu ne spune cum era filosof-bursier-depresiv si ca „regele are cel mai frumos plins dintre plinsuri” Cei ce vor sa afle cum a fost cu adevarat sub comunism in Romania vor citi „Gherla” si „Patimile dupa Pitesti” nu „Jurnalul de la Tescani” a lui Andrei Plesu. Editia aparuta la Editura Humanitas in 2005 are 125 de pagini, si fiti atenti; cu 16 rinduri pe pagina si trei patru cuvinte pe rind !! Realizati ca asta inseman practic sub 30 de pagini, in care eu cititorul am gasit trei idei mai rasarite !! Sa contrapun cu cele sapte jurnale ale lui Paul Goma cu care m-am delectat ? Sa deschid o paranteza si despre filosofia lui Andrei Plesu In secolul XX filosofii lumii sunt in faza analizei miscarilor sociale contemporane in timp ce Plesu cu a lui „Despre ingeri” este un retrograd din secolele inchizitiei „crede si nu cerceta” Ridicula parafilosofie cu irealitate. Ce pacat, e baiat destept dar lenes si lenseilor le plac caldurica de oriunde ar veni. Acum ii vine de la Patapievici si Basescu. Si uite asa ajungem la H.R Patapievici, un asa zis „geniu” descoperit de Gabriel Liiceanu. „Geniul” asta e o insulta la adresa gandirii normale pe care o au majoritatea autohtonilor dintre Tisa si Nistru ( doua riuri din Europa) pe care el ii numeste omuleti

patibulari rosi de spirocheta romaneasca ! Adica, autohtonii, care intra in UE in 2007, il tin pe el in virful institutului cultural basescu sunt niste sifilitici intratabili !! Sa ma mai mir, sa ma indignez nu pe cine, sa-i dau dreptate fiindca numai niste sifilitici pot sa-l tina in acea pozitie, nu ma satisface ! Pacat de banul public pe care-l risipeste. De curind a fost, din nou, in Satele Unite unde a tinut o conferinta intitulata „Inconvinetul de a fi roman” Ce penibil, ce defaimator, sa asculti asa ceva de la un autohton !! Cu aceasta ocazie a fost intrebat daca mai sufera de rusinea de a fi roman. A parat intentia care urma, spunind ca „isi iubeste tara, irational, fara un motiv precis” Suficient. Intii ca, irationalul este un defect primordial de ratiune si apoi de afectiune, iar al doilea s-a scapat si a fost sincer: nu are nici un motiv sa iubeasca tara omuletilor patibulari rosi de spirocheta romaneasca, el este satisfacut ca profita de pe urma lor. Iata-l si printre primii zece scriitori, poate pentru scrisorile care I le-a scris lui Paleologu si le-a publicat in Politice sau pentru „Omul recent” cel mai dezordonat si greoi volum de citit aparut din 1990 incoace, in care cititorii se predau rind pe rind dupa primele pagini, iar dintr-o suta de cititori, numai unul reuseste sa-l termine dupa care trebuie sa fie reanimat. Marele „boier al mintii” nu face nimic cu adevarat pentru cultura romanilor.

Stati, nu dati cu pietre, eu sunt cititor, nu eu am zis ca astea nu-s scriitori nici cit notarul din Valea Seaca, ci Florin Iaru si el se pricepe, e de meserie, zice: „Cu parere de rau , Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, si Nicolae Manolescu nu sunt scriitori.” Dupa ce i-a iesit porumbelul din gura , poate sa tot incerce sa dreaga busuiocul ! Degeaba ! L-am uitat pe Nicolaie Manolescu, el care a fost de toate inainte de 1989 si a vrut de toate si dupa (chiar si presedinte in tara autohtonilor) . Cum era sa-l uit , il tin minte de cind vorbea de libertatea de expresie a lui Mihai Galateanu si Marius Ianus – mari poeti, poeti mari . Primul a scris „O noapte cu patria” care incepea cu „Ce tite mortale ai tu, fa, patrie” si continua cu „caca-m-as in poienile tale patrie” !! Al doilea, student la filologie a scris „Romania” din care ingaduti-mi sa va citesc citeva versuri, ca sa trageti concluzia: „Sunt atent cu tine, Romania / Iti introduc penisul meu lung si negru / In gura Romania ” Mai doriti ? Mai cititi si DVS ! Pentru drepturile la libera expresie a acestor doi poeti autohtoni, Nicolaie Manolescu a

consumat o calimara de cerneala si alta impotriva drepturilor la libera expresie a lui Paul Goma . Asta-i adevarul !! Dar ce, nu va e bine ? De adevar avem noi nevoie ?

Nu pot sa trec cu vederea ca, la cenaclul Litere unde s-a citit poezia „Romania” moderator era Mircea Cartarescu, scriitorul jurnalelor de futelnita (vezi „De ce iubim femeile”) Dragu de el, asa de tinar si de fraged, dar mare scriitor, a declarat de curind intr-un interviu ca: „s-a saturat de Romania” Na, draga, inca unu !! Tocmai acum cind la egalitate cu vreo patru, cinci ar putea iesi pe primul loc al scriitorilor autohtoni. Ce pacat, ce pierdere autohtona !! Vrea sa vina in America, asa a declarat !! Sa vina , de ce nu, e liber. Se traieste bine, se poate face mare cariera in orice, nu chiar cit ai bate din palme, dar se poate, chiar daca acest continent e plin ochi de scriitori, fiindca aici nu e nevoie sa fii uns scriitor de vreo uniune a scriitorilor. Incearca, draga, marea cu degetu si america cu fundu (asa e o vorba) Romanii, ca asa le zice la autohtonii de acolo de unde vrea sa plece el, il asteapta sa-i soarba jurnalele. Totusi, pentru primii zece ani sa ceara tousi o bursa babana de la prietenul Basescu, pentru viitoare „clipuri electorale”, fiindca vorba lui La Fontaine: „Orice lingusitor traieste pe cheltuiala celui care-l asculta”

Ar mai fi multe de insirat, dar sunt nerbdator sa vad urmatorul spectacol de circ al tembeliziunii romane, pardon autohtone, ca de cel pe care-l face Basescu cu Tericeanu de vreo doi ani mi se apleaca deja, iar cel cu cei „zece romani mari” a fost foarte reusit . A reusit sa-i deplingem pe autohtonii care platesc tembeliziunea. Sunt convins ca nici de data asta nu se vor lasa mai prejos si avem motive sa asteptam de la duzina magnifica si comentarile in jurul lor la mult mai mult tembelisme. Roman mare, putea fi oricine, chiar si Richard Wurmbrand, dar scriitor autohton e mult mai greu, din moment ce nu-i vad in primii zece pe Vladimir Tismaneanu sau Andrei Codrescu, care au fulgerat toata america, si insulele de jur-imprejur, cu scrisele lor. E drept ca lista se poate schimba in orice moment, din moment ce Florin Iaru a afirmat ca cei patru ( Presu, Pata, Lichi-, Mano, imi cer scuze, dar asa-s cunoscuti de poporul autohton) nici nu sunt scriitori, doar in faza de eseisti. Deci locuri sunt, voturi se aranjeaza, gura casca cita vrei , deci ridicati cortina !! Incepe circul literar cu „suntem mari europeni, vrem un Nobel mititel ”

CORNELIU FLOREA NOIEMBRIE 2006 WINNIPEG – CANADA