LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Ganduri la ” Renasterea Daciei ”

Am citit ieri ceva intitulat ” Renasterea Daciei „. Nu stiam specific acest text semnat de Mircea Babes dar cele cu continut similar sunt  peste tot.

Cateva lucruri.

 Textul este de un tezism sfruntat. „Scoala de arheologie”(?!) este considerata procuror,jurat si judecator,sentinta fara drept de apel. Asta venind din partea unei discipline (arheologia)  eminamente speculativa si circumstantiala.

Mai mult. In „scoala de arheologie” sunt inclusi strict cei care sustin o „anume” teza si o „anume” concluzie.Mircea Babes (MB)(un personaj traind intr-un cerc  izilat si care are criterii si standarde fara legatura cu lumea mare si care individ,in plus, realmente sufera de un orgoliu patalogic) ,cred ca nici  macar nu baga de seama ca „scoala arheologica” a fost folosita si abuzata ,in fapt prostituata,de catre toate,absolut toate administratiile romanesti  din ,hai sa zic,1839  incoace.

Nu ar fi nimanui de folos sa enumar  nenumaratele citate trunchiate si inca si mai numeroasele ignorari deliberate ale unor pareri alternative pe care le-a facut Mircea Babes(M.B) in micul si pateticul sau pamflet. Nu are rost sa  ridicam incidenta nici macar a insultelor cu care   afla de bine sa acopere pe cei care nu au aceiasi parere cu el.(El isi permite sa insulte autori a  volume si  semnatari a sute de articole din „inaltimea” catorva pagini obscure semnate de el MB in „vestita” si  de „renume” publicatie a Institutului de Arheologie,”SCIVA”.)Doar marginal notez ca el(MB) trebuie sa fie un om fericit.Tupeul ii tine loc de tot,de argument,de imaginatie,de bun simt.Fericit el  insulta si admonesteaza.Dar mult mai potrivita i-ar fi injuratura directa si rotirea ciomagului.In  aceste domenii pare a avea reale  virtuti. 

Dar dincolo de orice gluma,MB vorbeste in numele „cuiva” si adevarul este ca nici macar nu ascunde acest fapt.

MB vorbeste in numele celor care de aproape doua veacuri ,tenace,diabolic, cauta sa inoculeze in memoria colectiva romanesca credinta ca suntem un neam de venetici,la voia cuceritorilor.Intre cele spuse de MB si neghiobiile natange si indecente ale lui Horia Roman Patapievici nu este nici o diferenta tipologica.Amandoi  apartin celor care  slujesc  pe „jupanii”, „deja globalisti”,pe cei care  admit un singur „popor ales”.

Dar iata ,ca  acuma   sunt „unii” care nu se mai sperie.Dar iata ,ca acuma sunt „unii:” care spun ce este drept.Dar iata, ca sunt „unii”  care spun ceeace Neamul din Carpati a stiut si stie bine;ca nu suntem copiii nimanui, ca nu suntem de pripas,ca nu suntem la voia orisicui.

MB dovedeste suflet de gardian de puscarie dar el nu isi da seama ca cei pe care ii slugareste sunt in panica .

Nu avem motiv sa ne spriem de asemenea gunoi publicistic. Noaptea este pe sfarsite si zorile sunt aproape.