LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Un interviu incendiar cu Radu Cârneci – „E cert, NOI VOM FI ÎNCĂ CEL PUŢIN …50 DE ANI COLONIE EUROPEANĂ DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE”

Interviu de Angela Baciu – Moise

D-le R.CARNECI, iata-ne la ZILELE POEZIEI IN OLT, ed.XIV-a, Slatina 2006. Cum vi se par pana in momentul de fata manifestarile si ce parere aveti despre premiile acordate, Dumneavoastra fiind chiar presedintele juriului din acest an ? 

D-na A.BACIU, incep cu prima parte a intrebarii, sigur, s-a respectat programul pana in acest moment, am avut o intalnire cu oficialitatile judetului, deschiderea  s-a facut cu o lansare de carte la sala Bibliotecii judetene ‘Ion Minulescu’ semnata de Romulus VULPESCU si acordare de autografe, a urmat festivitatea de premiere creatie la sectiunile ‘Ion Minulescu ‘ si ‘Juventus poetas’ cat si momente de recitari, spectacol de muzica si poezie, invitati fiind actrita Adriana TRANDAFIR si Ducu BERTZI. In ceea ce privesc premiile acordate anul acesta s-au dat pe merite,pe calitate si am siguranta talentului autentic. Este adevarat, astazi se scrie multa poezie, printre cei care participa la asemenea concursuri sunt si multi lipsiti de talent dar sunt uneori si talente ce te izbesc, semnaturi care vor lasa certitudinea ca vor ajunge adevarati scriitori.

Doresc sa va felicit ca ati primit la Concursul National de Poezie ‘Ion Minulescu’ 2006 – PREMIUL I – si sper sa aveti cat mai multe realizari. 

Cum este perceput Radu CARNECI astazi, la inceput de secol XXI ? 

Va veti mira, dar nu ma plang. Cred ca sunt unul dintre cei mai…aproape de plecare, de eternizare. Sunt perceput la modul firesc de cei care stiu ce inseamna buna poezie si seriozitatea. 

Sunteti constient de valoarea Dumneavoastra ? 

 Bineinteles, sunt constient de valoarea mea.

Am facut destule lucruri bune, necesare culturii romanesti, mai ales  Poeziei romanesti.

      Foarte multe din cele 45 – 50 de titluri pe care le-am introdus in circulatia culturala a tarii cu reeditari, reveniri pot constitui o scara extraordinara pe care se poate urca, scara pe care am urcat-o pana in momentul in care ma aflu acum. Cele trei volume de care sunt foarte mandru, editii bibliofile legate, in casete, sunt intr-adevar foarte frumoase. Chiar prof.C.CIOPRAGA,care a scris despre mine, i-au placut mult spunand ca sunt carti de arta, de arta grafica, carti ce merita sa stea daca nu pe noptiera sa fie rasfoite, macar pe raftul I in biblioteca la loc de cinste.

      La toata aceasta consacrare, recunoastere, au fost si unele initiative neobisnuite si eu am vrut sa ma implic, pentru ca mi-a placut mereu sa fac lucruri care nu s-au mai facut, sa nu merg pe drumuri batute, dar tot ce am facut, mi-a reusit. Fiecare creator, poet, pictor, muzician doreste sa se afirme cu lucruri pe care nimeni nu le-a mai facut si dorim sa venim mereu cu lucruri noi care sa bucure si sa innobileze sufletul. (ex : cartea MIORITA in sapte limbi) 

La ce lucrati in prezent ? 

La doua carti importante pentru ca vor fi puncte de sprijin, de intarire a culturii romanesti, este vorba de ‘ANTOLOGIA SONETULUI ROMANESC’ in doua volume, care sunt aproape gata de tipar, cu o prefata de C.CIOPRAGA.

      Pe linia preocuparilor mele de traduceri, am in pregatire ‘MARI POETI AI IUBIRII DIN LIRICA UNIVERSALA’ cred ca va fi un volum deosebit, consistent si sper ca  va fi apreciat asa cum trebuie. 

2006 este anul Leopold SEDAR SENGHOR, anul francofoniei. In sala ‘MARIN SORESCU’ a Bibliotecii judetene ‘ION MINULESCU’ ati sustinut un colocviu impreuna cu D-ul Ion ROTARU pe aceasta tema. 

Aceasta a XI-a editie a francofoniei a coincis cu centenarul Leopold SEDAR SENGOR. Se stie, SENGHOR este unul dintre cei mai importanti scriitori si oameni politici, care a contribuit din plin la evolutia umanitatii. Prin ideile si principiile sale a propus, sustinut si dezvoltat ideea ca valorile popoarelor si faptele lor pot fi si sunt datatoare de vigoare si izbanzi formidabile.

      Valorile negre puse in contact cu marile valori ale Europei, combinate, impletindu-se, dau rezultate care ne uimesc. 

Va propun sa trecem putin pe un taram al destainuirilor si sa va intreb daca v-ati fi dorit sa faceti altceva in viata. 

 In tinerete AM VRUT SA MA FAC AVIATOR si m-am dus la scoala de ofiteri de aviatie… (zambeste)

Intr-un dialog cu D-ul Ion ROTARU, Domnia Sa imi marturisea ca ar fi vrut sa se faca politist ! 

Da ? n-am stiut. (rade) 

Apoi ce ati facut?  

Dupa 2,3 luni de zile de Academie Militara…pur si simplu am fugit. Asta am facut, am fugit. 

De ce ? 

 Recunosc, disciplina cazona imi repugna. Este adevarat, am cunoscut si oameni deosebiti, comandantul era baiatul unui preot din tinuturile mele, din Vrancea, dar nu ma puteam obisnui cu viata de armata. 

Altceva ati mai fi dorit sa faceti ? 

Sunt cateva lucruri pe care as fi dorit sa le fac, dar din anumite motive sociale, politice, nu am putut sa le realizez. 

 Sunteti nostalgic dupa ceva anume ? 

Nu chiar, am facut lucruri bune, am intemeiat o revista la Bacau intitulata ‘Ateneu’, am facut o statuie deosebita poetului G.BACOVIA, m-am luptat pentru filarmonica.

Am fost si sunt un om puternic,am avut de la cine invata, doar fusesem studentul lui CALINESCU la litere – filosofie ,ca ma tarziu sa ajung…inginer silvicultor.

Ce parere aveti, Revolutie din ’89 a adus schimbari majore in Romania de azi ? 

Va spun cu mana pe inima, Revolutia din ’89 a fost prost facuta, s-au jertfit degeaba multi tineri si ne-a azvarlit, pe noi, poporul, in urma cu jumatate de veac. Va dau doar un exemplu, daca mergeti acum pe campurile noastre veti vedea tarani care lucreaza pamantul cu vaci si boi la jug ca in ’41, e ingrozitor ce se intampla.

      E cert, NOI VOM FI INCA CEL PUTIN …50 DE ANI COLONIE EUROPEANA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. 

D-le CARNECI, sunteti un om fericit ? 

 Am avut de la viata multe bucurii spirituale. De asemenea, am primit multe semne de pretuire, am prieteni deosebiti, DAR NU PREA MAI AM TIMP. Va spun, am dosare legate, scrisori, fotografii,arhive, mi-ar placea sa am timp sa le pun in ordine, sa le asez, sa le adun , caci totul are o foarte mare valoare. 

Ce corespondente literare de suflet aveti ? 

Foarte multe, am scrisori de la CARAION,un om deosebit, un scriitor valoros,se stie, a facut puscarie, de la DEMOSTENE BOTEZ, DOINAS,imi aduc aminte de scrisorile lui MIRCEA ELIADE si multe altele. Aceste scrisori dovedeau marea noastra prietenie, dar mai ales, necesitatea comunicarii.

      Astazi nu se mai scrie asa, pentru ca pe atunci nu existau atatea probleme ,materiale,sociale si scrisoarea era o salvare de ordin sentimental, national si,iata,de ordin cultural.

 Acest capitalism de care se vorbeste astazi, este o neputinta. Romanii sunt traditionalisti. AVEM O TRADITIE URIASA, cu obiceiuri frumoase legate de nastere,nunta,inmormantare,dar si multe alte traditii,mituri,legende.

      Frumusetea fiecarui popor se pastreaza numai prin cultura. 

D-le R.CARNECI a fost o deosebita onoare pentru mine acest dialog,

pentru care va multumesc si va rog sa-mi permiteti sa-l public in cartea mea de interviuri ‘MARTURII LA INCEPUT DE VEAC’ vol.II. 

 Si eu va multumesc, D-na Angela BACIU si va urez mult succes in activitatea poetica si publicistica, faceti un lucru bun prin faptul ca adunati toate aceste marturii pentru a fi pastrate celor ce vin,faceti un serviciu literaturii si celor ce mai cred in valoare. 

24 mai 2006, ora 21, SLATINA 

                                          Interviu realizat de 

                                                ANGELA BACIU