LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Corneliu Florea , Canada : ” Despre Generatia Expirata ”

DESPRE “GENERATIA EXPIRATA”

Din ratiuni de igiena sociala, trebuie sa pronuntam si sa antologam niste nume care au produs in Romania handicap – social, cultural, politic. Va trebui sa denuntam falsii eroi si sa ne propunem sa-I inlocuim. Pe lista care va rezulta din adunarea acestora vor sta agenti de elita ai stagnarii; ei alcatuiesc generatia expirata” – ziarul bucurestean “Cotidianul”, 19 noiembrie 2006.

Sa precizez de la inceput, nu este vorba de cele doua parti fiziologice ale respiratiei ci de marele tam-tam al mass mediei dambovitene despre asa zisa “generatie expirata” adica terminata, fara valabilitate, descompusa, alterata, exclusa de noua ochlocratie a inspiratorilor de democratie autohtona de Dambovita, de vesteuropenism de Bruxelles si de o alta noua ordine mondiala. Noua ochlocratie e plina de entuziasm si avint propagandistic, pornita sa traga in piept (“inspiratie”) pe cei ce nu isi aleg alti inspiratori. Aceasta precizare este pentru cititor, sa-si dea seama daca vrea sa continuie sau nu lectura acestor insiruri critice, fiindca el trebuie sa fie propriul lui suveran mintal.

La inceput, pe neasteptate a aparut proiectul cotidianului-cotidian sa dezbata “din ratiuni de igiena sociala” generatia expirata. A forma o sintagma din generatie si expirata este de la prima vedere un proiect paranoic (adica pe linga minte, in afara ratiunii, fiindca sufixul para si radacina greaca minte, asta inseamna). Sa explicam si exemplificam: Generatie este totalitatea oamenilor dintr-o comunitate care au aceiasi virsta, deci, de exemplu, toti oamenii care s-au nascut in acelasi an cu redactorul sef al cotidianului-cotidian sunt expirati. Este absolut o sintagma irationala pentru ca nu se poate ca toata generatia sa fie expirata din cauza unui redactor sef care a fost de acord cu un proiect lipsit de logica si bun simt social. Mai adaug ca expirat inseamna, pe linga alte sensuri, si pierdera valabilitatii, precum conservele de fasole cu carne de porc care se bombeaza din cauza botulismului. Nu se poate baga toata generatia intr-o cutie de conserve!! Fiecare generatie are indivizi care se nasc gata expirati, altii se expira pe parcurs, mai repede sau mai tirziu, iar unii ramin neexpirati si pentru generatiile viitoare, cum sunt convins ca vor ramine si din generatia redactorului sef al cotidianului-cotidian.

Se pare ca pe linga mintuiala profesionala, care domina ziaristica bucuresteana si in acest proiect, de fapt se ascunde si platirea unor polite unora dintre expirati. Chiar si asa colectivul (termenul se pare expirat, trebuie sa-l folosim pe cel din romgleza damboviteana: staff-ul Cotidianului) calca prin strachini cind sustine sa antologam niste nume. Prin aceasta, realizam ca nu sunt in stare sa faca discernamint intre substantivul generatie si articolul nehotarit niste, ca sunt niste bijbaitori pe linga mintea normala, niste suspiciosi, buni doar de intrigi si manipulari.

Daca totusi, am ajuns pina la niste nume, din curiozitate sa le cunoastem. Sunt trecute pe liste. Despre cele de pe lista culturala, boierul mintii Gabriel Liiceanu spune ca sunt: “niste cadavre care nu se dau la o parte singure.” Macabru, se vede ca sufera de depresie; sa mareasca doza de Paxil. Sa privim lista: Sergiu Nicolaescu (marele regizor de pe timpuri a ajuns un cadavru de cind s-a bagat in politica), Dinu Sararu (nu a fost inspirat sa scrie niste nume, a scris “niste tarani”), Sabin Balasa (i-a imortalizat pe pinza pe “odiosul si sinistra” iar acum nu este inspirat sa picteze un matroz la cirma tarii), Paul Everac- dramaturgul atit de aplaudat in trecut si Fanus Neagu pe care atitia l-au citit.

Si inca multi, la care ilustrul Neagu Djuvara mai introduce, la cadavre, pe academicienii Eugen Simion si Dan Berindei, in timp ce Nicolae Manolescu este the right man in the right place! Trebuie sa-l scuzam, este nonagenar, i se mai termina citeodata Limba Romana si trece pe romgleza, sau poate e un trick sa nu ne prindem ca, dupa domnia sa, Nicolae Manolescu este omul potrivit la locul potrivit. Stim ca Nicolae Manolescu intotdeauna a fost un jolly-joker, intrecut numai de Octavian Paler si Andrei Plesu.

Exista si o lista politica. In virful ei, pardon in top, se afla CVT. Nici nu se putea altfel, doar CVT cind se refera la acest cotidian il scrie cotidi-anus. Nu e cazul sa o lungim cu vorba aia, romaneasca: “gura bate anusul” si de multe ori invers in cazul lui. Lista politica il cuprinde si pe bardul de la Barca, care tot la Cintarea Romaniei a ramas, in loc sa schimbe si el placa, sa puna Cintarea NATO sau UE si nici nu s-a dus la Tel Aviv – Haiffa sa-si puna plombe. L-au bagat si pe Ion Marcel Ilici Iliescu, cind de fapt trebuia bagat la ocna, pe viata, cu toata ochlocratia lui si niste mineri. Are sa-l bage istoria, fiindca miticii de Bucuresti nu au revolutionari, avocati si justitie…

Lista expiratilor de la stiinte incepe cu academicianu Eugen Simion, simpatia lui Neagu Djuvara. Am citit ca simpatia este reciproca, fiindca academicianul il face “refulat” pe nonagenar ca nu este si el cadavru in academie! Sa mai astepte! Sunt si vreo trei medici bagati pe lista stiinta, asa le trebuie daca nu au ramas doar practicieni. Este si o lista pentru ortodoximea expirata (pe pamint… ce are sa fie pe lumea celalta; vai de fesele lor) care incepe cu patriarhul lor, deci de la capul bisericii se imput predicile. Bun, dar cei de la Cotidianul sa stie ca sunt pe lista afurisitilor si ca s-au ras de tedeumuri.

Cotidianul se da si democrat, asa ca le permite forumistilor sa faca si ei o lista a lor. O mica paranteza, pentru doua si mai mici precizari. Intii ca termenul de forumist nu era potrivit, cei din vremea adevaratului forum erau vazuti si stiuti, aveau curajul public, pe cind pe cei de pe internet au doar o parola si curajul sa insulte si injure fiind anonimi. De aceia noul termen de internaut li se potriveste perfect, sunt niste stafii – bune sau rele, independente sau lefegiste – care vin cu viteza undelor si-ti baga opinia lor pe git in jos si apoi, cu aceiasi viteza, dispar.

Al doilea, Cotidianul e democrat, dar numai in directia aleasa de el, asa ca jumatate din mesaje, care nu sunt pe aceiasi directie nu se afiseaza, simplu! Privind lista internautilor, pentru prima data am impresia ca pe ea chiar sunt afisati niste nume de raufacatori pentru Romania; subliniez: Tokes Laszlo lansat ca un anticomunist si o falsa scintee de revolutie, astazi ii este recunoscuta adevarata fata de parvenit al revolutiei timisorene si antiroman. A semnat o carte “The fall of Tyrants” care a aparuta in 1990 in Anglia, USA si Ungaria, dar ascunsa romanilor. Nu va luati dupa titlu, cititi-o si va veti lamuri, daca activitatea lui de 16 ani inca nu va lamurit. Petre Roman a distrus definitiv demografia romanilor; incepind cu legalizarea totala a avorturilor, neincurajind material natalitatea, cu distrugerea bazei industriale si a inaugurat somajul si emigrare in masa. Emil Constantinescu un individ subdotat si fara personalitate, a fost proiectat ca presedinte marioneta pentru interese straine, semnatarul antiromanescului tratat cu Ucraina, sprijinit de Zoe Petre si Adrian Severin. Motul Teodor Melescau a profanat memoria lui Avram Iancu, cind a semnat tratatul cu Ungaria…

Multe ar mai trebui scrise despre cei care au adus daune, cit un razboi mondial, Romaniei in acesti 16 ani. Multe ar trebui scrise despre mass media bucuresteana fara personalitate, caracter, sirguinta si staruinta profesionala, despre dezastrul propagandistic care-l face mai ales in rindul celor tineri. Exceptiile-s putine si nu pot face fata…

Rasfoind presa pe internet am ajuns si la inspirati, cei de la polul opus expiratilor pe care alti mass-medisti damboviteni i-au numit generatia asteptata – inspiratii – uitind, sau facindu-se ca nu stiu, vorbele alea romanesti despre generatii, cea cu “saritul tandarei” sau alta “ce se naste din Tismeninski tot comunist ramine.”

In ziarul “Ziua” din 24 noiembrie 2006 am citit Tabloul elitelor, care cuprinde listele cu inspiratii, sau de ce sa nu o spunem pe sleau; cu inspiratorii vremurilor noi. Lista care vrea sa dea iluzia ca niste nume, altele de data asta, pot aduce pe tava cultura universala si fericire sociala eterna, siguranta cornului abundentei europene, ca o avalansa peste romani in ianuarie 2007, dar inainte sa scapam de generatia aia expirata, plina de ramasite legionare si nationaliste, de comunisti si securisti mafioti si atunci vor veni ei, luminatorii, elitele cel mari si toti gura casca vor ramine cu mandibulele luxate…

Tablourile elitelor incepe cu galeria politicienilor, unde pe un perete intreg se afla Traian Basescu, cu cirma in mina, pentru ca 64% il considera cinstit. Intre astea intra si cei ce stiu, dar tac, despre dosarul flota care s-a dus pe Apa Simbetei!! Mai incolo e si Adrian Nastase cu multe case si oua mari, Mircea Geoana care a trait la Washington cu un dollar pe zi ca homeless-ii. Mona Musca, zisa si “musca la turnat”, Stolojan… Lume subtire precum le sunt si caracterele! Trecem peste galeria ministrilor, avocatilor, a celor mai buni zece frizeri si doisprezece scriitori autohtoni si ajungem la inutila galerie a celor zece istorici. De ce zic inutila? Pentru ca prim-ministru Tariceanu a decis ca istorici unguri sa ne scrie istoria Ardealului si noi sa o invatam, precum am invatat si istoria Romaniei dupa Roller, cum vom invata Holocaustul in Romania scris de Elie Wiesel de la “Holocaust Industry” si istoria comunista masluita de Tismaneanu. In acest caz, la ce ne mai trebuie istorici romani? In fond, de ce ne mai trebuie noua sa avem istorie? Doar pina in 1989 am fost generatii sacrificate, iar dupa 1990 devenim generatii expirate…

CORNELIU FLOREA
noiembrie 2006, Winnipeg – Canada