LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~ Păr. Justin Pârvu: „Pământul – baza existenţei naţiei”

„Pamantul – baza existentei natiei. Natiunea sta ca un pom, cu radacinile ei infipte in pamantul tarii, de unde isi trage hrana si viata. Nu exista neam care sa poata trai fara pamant, dupa cum nu exista pom care sa traiasca atarnat in aer. O natie care nu  are pamantul sau, nu poate trai, decat daca se aseaza pe pamantul altei natii, sau pe trupul acesteia, sugandu-i vlaga, si avem exemple foarte grave in istorie.

    Sunt legi facute de Dumnezeu care oranduiesc viata popoarelor. Una din aceste legi estelegea teritoriului. Dumnezeu a lasat un teritoriu determinat fiecarui popor pentru ca sa traiasca, sa creasca, sa se dezvolte si sa-si creeze pe el cultura sa proprie.

    Toate popoarele din jurul nostru au venit de undeva si s-au asezat pe pamantul care traiesc. Istoria ne da date precise despre venirea bulgarilor, turcilor, maghiarilor etc. Un singur neam nu a venit de nicaieri. Acela suntem noi. Ne-am nascut din negura vremii pe acest pamant odata cu stejarii si cu brazii! De ei suntem legati nu numai prin painea si existenta pe care ne-o da muncindu-l din greu, dar si prin toate oasele mosilor si stramosilor care dorm in tarana lui!

     Toti parintii nostri aici sunt. Toate amintirile noastre, toata gloria noastra razboinica, intreaga noastra istorie, cu fapte bune si rele, aici, in acest pamant sta ingropata, istorie pe care cu siguranta absoluta o vom vedea la dreapta Judecata asa cum a fost, nu cum este falsificata. Si tot atunci vom vedea pe toti cainii care au rupt din trupul tarii si ne-au asuprit in fel si chip. Pana atunci facem ca fariseii de altadata sau ca iudele tarii de azi, ne punem tarana pe cap, ne rupem hainele, unii o mai spun si din fata usilor imparatesti. Atunci, inaintea Dreptului Judecator, nu mai este indreptare. Toti vom fi judecati dupa faptele noastre, bune sau rele. Moartea nu anuleaza si nici macar nu simplifica lucrarile si faptele, vorbele sau gandurile noastre de aici de pe pamant, ci le complica, implicandu-le in vesnicie. Repet, acolo la Dreapta judecata nu mai este indreptare, faptele tale vor arata cine ai fost tu pe pamant. Ele ne sunt judecatorii, indiferent ca ai fost ierarh, presedintele tarii, parlamentar, preot, calugar, mirean sau politist, portar sau, ia acolo o bunicuta. Vai de cel care va fi trimis la iad, mai bine nu s-ar fi nascut.”

PARINTELE JUSTIN PARVU

selectie de Mariana Gurza