LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Corneliu Florea : ” Ciobanul si Mircea Cartarescu ”

P O L E M O S

“”Pe la 3 – 4 ani, Mama imi spunea o istorioara. Un evreu isi trimite copilul la un cioban ca sa-l invete o limba romaneasca pura. Dupa citeva luni, bate cineva la usa: “Sunt eu, ciubanul, ti-am adus cupilul !” Radeam de pronuntia aceea ciudata. Dar ce era un evreu ? Mama n-a stiut sa-mi explice.
“” Mircea Cartarescu

CIOBANUL SI MIRCEA CARTARESCU


In anul cind se nastea Mircea Cartarescu, colegul meu de banca ,de la Loga, Constantin Mares,roman dupa nume,evreu dupa mama ne-a spus “istorioara” de mai sus, intr-un joc de accente de mare efect. La vremea aceia, in 1956, nu spuneam “istorioare” ci bancuri cu evrei, care circulau cu duzinele, erau libere si savurate, de cele mai multe erau scoase si spuse de evrei insisi. Nu se punea problema de antisemitism ca acum ! De fapt, din cel de fata, afara de “pronuntia aceia ciudata” de atunci, Mircea Cartarescu nu a realizat nici acum, la maturitate, ca e luat in deridere Ciobanul, si nu evreii !!Citind articolul “O vina istorica” a lui Mircea Cartarescu (MC) mi-am adus aminte de acei ani, cind aveam cartele pentru alimente si imbracaminte, cind liceul romanesc se transformase in “scoala medie de zece ani” si singura masina care circula noaptea in cartierul nostru timisorean era duba neagra. Eram o tara ocupata, subjugata.

Am remarcat respectosul gest al autorului fata de mama sa scriind cuvantul cu litera mare, dar am ramas perplex ( dupa atitia ani de viata, mi se intimpla tot mai rar ) sa aflu ca mama sa nu a stiut sa-i explice ce este un evreu !! Nu se poate, sa spui asa ceva despre o mama bucuresteana din acea perioada, pentru ca anihileaza istoria, realitatea sociala, o lume bucuresteana care era acolo dinainte de razboi si dupa aceia. Anihileaza si litera mare de la inceputul cuvantului mama !! Se poate Draga Mircea, Cartarescu ?!? Ramiie vorba intre noi, dar si Ciobanul din crestetul Carpatilor stie ce este un evreu …

In articolul “O vina istorica” publicat in Jurnalul National din 5 Iulie 2005, MC strabate intreaga distanta din copilarie sa pina in zilele de astazi, cu istorioare (bancuri cu Itzig si Schtrul) parabole (interesante) cu profunde indignari impotriva
antisemitismului ( foarte frumos, apreciabil si laudabil, numai ca anumite constatari reale despre evrei nu inseamna antisemitism ) relevatii despre vina romanilor fata de evrei si trage concluzia ca: “avem datoria sa ne recunoastem vina istorica fata de evreii din Romania ca un prim pas spre recistigarea onoarei noastre de popor civilizat, european ” Ma rog, asta-i concluzia sa, opinia sa, este dreptul sau inviolabil de expresie.
Dar ce ne facem cu Ciobanul ? Fiindca si Ciobanul face parte din poporul roman si are dreptul inviolabil de expresie: “Apoi, Domnule Mircea Cartarescu, io-s roman si nu ma simt vinovat fata de evrei !! Io nu le-am facut nici-un rau. Nici fiu-meu, care-i tot cioban, de virsta cu dumneata, nu le-o facut nimic niciodata !! Si eu si el avem necazurile noastre si alte vine, nu ne mai pune si dumneata una in spate !! Ca nimeni nu ne-a intrebat pe noi, atunci, de demult la razboi, ce sa faca cu evreii !! Opriti-va la domnii care o condus lumea atuncea, care taiau si spinzurau cum vroiau, nu noi, poporul roman”
Are dreptate si Ciobanul, spune si el o parte de adevar. Este indignat ca, dupa 65 de ani, sa vina un poet rasfatat si agatat de scara catararii si se sa-l invinovateasca , sa-i vobeasca de “onoarea noastra de popor civilizat, european” Expresie absolut ne la locul ei, umflata, tipica de de pe malul bucurestean al Dambovitei, imprumutata din cliseele lui Andrei Plesu, Liiceanu si Patapievici !! Expresia de mai sus este necivilizata si nedemocrata, pentru ca lasa de inteles ca europenii ar fi mai cu mot, mai superiori decit altii de pe alte continente. Dar asa se manifesta spuma bucuresteana (isi spune elite) obsedata sa para euro-atlantica pura, incit s-au redus intelectual la o singura idee fixa: intratul in Europa. Ideia-i fixa personala sau implantata sa fie fixa zi si noapte, spuma bucuresteana a devint de ani de zile simbriasa-trimbitasa asurzitoare, sa nu se mai auda nimic altceva in jur. Privindu-o iti aminteste, desi nimeni nu mai vrea sa-si aminteasca, de fixomanii constructiei comunismului. Spuma de val murdar , atunci si acum !!
In paranteza, daca cineva le-ar spune: “Linistiti-va, sunteti in Europa de cind Apollodor din Damasc a facut podul peste Dunare. E rindul vostru sa faceti ce au facut romanii in urma cu doua mii de ani: ordine si munca” Atunci sa vezi reactie isterica ! Cum indrazneste cineva dinafara Bucurestiului sa-i invete ceva pe ei, care-s toti poeti talentati, eruditi de Stefan Gheorghiu si 22-GDS sau filosofi ca Plesu si Liiceanu !!
Pardon, scuzati, a fost o scurta paranteza … daca incepeau romanii cu poduri si autostrazi, cu lege si curatenie, azi ne-ar ruga UE sa ne afiliem la ea … Dar, sa ne intoarcem la Ciobanul nostru si la MC , care este un nou trimbitas al holocastului in fata intrarii institutului”Elie Wiesel”unde cercetarea-i gata aranjata,mai e nevoie de ochii lumii, de cercetatori-trimbitasi autohtoni. Si MC isi scrie curriculum vitae in acest articol pe care-l incheie cu: “… caut antisemitismul in cele mai ascunse zone ale mintii mele sa-l localizez, sa-l izolez. Abia in acest fel voi fi liber de el” Bravo MC, asa sa faci !! Ti se vor deschide portile imparatiei !! Sigur ca acest final-angajament este un indemn pentru toti romanii, din tara si diaspora, sa faca ca tine !! Mobilizator indemn !!

Nu stiu cum va fi cu Ciobanul … El nu-i oaie de turma , El e baciul lor …
Si nu a trecut mult si citesc intr-o nota din ‘Romania Libera’ ca “Targul de carte Bucuresti s-a inchis” si lui MC i-a fost decernat premiul AER ( pardon, Asociatia Editorilor din Romania) pentru cartea “De ce iubesc femeile” Bravo MC, vezi cum s-au deschis portile imparatesti / imparatiei, daca stii cum si unde sa trimbitezi !! Dar asta nu-i tot, mai aflam din nota RL ca: “Pe linga cei trei boieri ai mintii a aparut al patrulea. Ceilalti, Andrei Plesu ( Despre ingeri ) H.R.Patapievici ( Omul recent ) si Gabriel Liiceanu ( Usa interzisa ) Ce supra-academica nominalizare, care va stirnii puternice reactii printre scriitorii marii uniuni, dintre care unii vor face angina pectorala de ciuda, aflind ca, numai patru sunt boieri ai mintii si astea toti aliniati dealungul cheiului dambovitean, niciun provincial, niciun parizian !! Pai cine le este de vina, daca nu si-au cautat antisemitismul in cele mai ascunse zone ale mintii si gasindu-l nu l-au lichidat !! Au stat asa deoparte, mareti, ca Ciobanul pe crestele Carpatilor.
MC este istet, a prins vremurile de-un picior, imi place. Dovada este ca a doua zi m-am urcat in avion, am trecut oceanul, am cumaprat “De ce iubim femile” – are 135 de grame, mi l-au cintarit la controlul bagajelor pe aeroport – si am decolat inapoi.

Zbor la 11.000 de metri, afara la inaltimea asta este -56C , inlauntru ni se serveste “vegetarian pasta” si un vin prost si cu portia. Renunt, pun mina pe creion si ma apuc de cartea celui de-al partulea boier al mintii. (pe ceilaltii, trei boieri i-am devorat pe sarite fiindca imi dadeau indigestii, plus, am dreptul sa aleg numai ce-mi place,sunt liber)
Cartea de 135 de grame, incepe cu o marturisire “aveam tampitul obicei de a vorbi in citate” (ceilalti trei boieri ai mintii il au si acum) iar la pagina urmatoare aflam: “am ramas acelasi jerk” ( zice pe englezeste sa nu inteleaga Ciobanul ce este, numai ca Ciobanul si-a dat seama ca-i zmucit, de cind a inceput sa-si caute antisemitismul cu lumanarea aprinsa prin minte ) dupa care intra in tema despre femei cu care s-a culcat pe unde a apucat, si cum. Asta este in esenta cartea care s-a vindut mai bine decit cartile celorlanti boieri ai mintii pe malul bucurestean al Dambovitei. Sa nu uit, ca vreau sa ma iau cu altele, dupa orgasm MC face mici filosofii, banale de cind lumea dar acum era rindul lui. Isi aduce aminte si de “bancuri idioate” pe care le impartaseste cititorilor.

Dar sa intram mai in adinc:”…eu aveam 23 de ani si pe futelnita mea nu venise nici o femeie” si se consoleaza ca Huxley , al boier al mintii dar de pe alta girla, care a fost baiat mare pina la 26 de ani. Insfirsit a venit ziua mult asteptata si a devenit barbat in mirosul de tocana al garsonierei in care si-a pierdut virginitatea cu Irina, care va deveni securista. Nici nu se putea altceva, doar acum a venit momentul sa intoarcem roata istoriei si din aparatoarele clasei muncitoare sa le facem curvele-curvelor. Pe toate !

Apoi , dupa Irina incepe sa-si deschida o agenda cu ejacularile sale, un fel de jurnal de futelnita, ca sa-i folosim expresia. Si iata-l si pe malul Senei, in sezonul in care “Parisul pute a pipi si a languste, gazduit la un algerian si o romanca, care in ultima seara il invita sa aiba o partida de sex in trei. In aceasta situatie boierul mintii se lupta cu hormonii deslantuiti de grappa care ii ataca constiinta. Scena mare, emotii tari !!
Vine stuardeza cu “fruit juice” si ma intrerupe tocmai cind aflam ca MC era intr-o tabara de tineri scriitori , “pe undeva prin Banat … infundat pina in git de mizeria sexului … cu o poeta nimfomana … care in acelasi timp s-a dat oricui i-a spus vino ” De data asta am lasat cititul, am luat sucul si am ramas pe ginduri. Chiar asa; citi ani am eu de am timp de irosit cu asemenea pagini scrise pentru elevii ajunsi la pubertate sau adolescentii intirziati ? Dar citi ani are MC ? Uite, la anul implineste cincizeci de ani !! La cincizeci de ani si intirziati se maturizeaza , dar MC scrie de parca a ramas din punct de vedere psihiosexual in stagiul falic ( intre 3 si 6 ani ) dupa teoria lui Sigmund Freud !! Ce dracu nu si-a publicat jurnalul de futelnita pina la treizeci de ani, mai era o scuza ? Nu se putea atunci, acum a dat lovitura publicitara la grupa mica. A vindut peste 40.000 de exemplare. Bravo lui, boier s-a facut !! Oare chiar e multumit de el ? Daca da, inseamna ca atit il duce minte ! Nu, ca are minte, dar si-o foloseste cu interese de capatuiala, de boiereala ! Aia de la RL nu au gresit, mai ales daca te uiti si la ceilalti trei boieri ! Ce puternica este reclama !! Ce clan odios este scriitorimea si critica literara bucuresteana !! Poate gresesc eu, am ramas in urma, la realismul social, la adevarul istoric, la framintarile omenirii, pe cind astazi predomina doar realismul sexual in arte si literatura. Noua generatie este sexografica, cultura sexului inainte de toate, falusul si vulva in loc de toate !! E fiziologic, e normal, necesar si placut, dar oare trebuie sa devina dominant ?!? Din moment ce Asociatia Editurilor din Romania premiaza o 135 de grame de fabulatii sexuale scrise pentru clasa patra primara, probabil asa este !!
Repet, si repet, 135 de grame pentru ca asta am cumparat, o cantitate scrisa fara nici o calitate literara sau intelectuala, o maculatura pentru sexopatii care se masturbeaza cind citesc agendele de ejaculare a altora.

Aici , marfa proasta se inapoiaza si banii se restituiesc. Intreb stuardeza daca au un oficiu postal in sura asta zburatoare in care ne-a inghesuit si legat vreo patru sute de calatori, unii in altii. Nu au ! Pai cum, doar in toate catunele din UE cu mai putini locuitori decit suntem noi aici au oficiu postal. Trebuie sa astept.

Inainte de a o pune in bagaj, rasfoind-o privirea mi-a fost atrasa de un nou capitol: “… A lovely little jewish princess …” Hop, aici trebuie sa fie “The Hub” adica in limba Ciobanului, butucul rotii si am citit. Pe scurt; dupa ce a vizitat Lagarul de la Aushwitz, a cinat intr-un local evreiesc, unde era un grup de israeliene incintatoare, care pur si simplu l-au fermecat, facindul sa-si aduca aminte de Estera, o adevarat printesa a frumusetei si-a mintii, “cu care nu m-am culcat niciodata” dar care l-a fascinat si l-a facut sa inteleaga, odata pentru totdeauna, ce inseamna cu adevart o femeie. Romanta suta la suta, pe “sub stele cu sase colturi” pina ce Ester a emigrat in Israel cu parintii ei.

Destept baiat , ajunge departe in viata lui, pentru el …

CORNELIU FLOREA WINNIPEG -CANADA