LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Dimitrie Grama: „Lasă neică, ştim noi“

O precizare privind un articol din ” Viata Literara ”

Scriitor poate „mai diferit „-da , dar „important” pentru romani nu cred ca voi fi vreodata , deoarece sunt roman. Daca Coelho ar fi scris ceeace eu am scris, era acceptabil si onorabil sa fie tradus in romana, dar daca ai neobrazarea sa scrii direct in limba romana, de la distanta , ceva deosebit si de clasa, atunci, lasa neica, stim noi, avem noi, etc, etc. Plesu, Liiceanu, Patapievici si alti „vizionari”, care de la mincatul de rahat au trecut la plagiatura si non-sens filozofic , sunt pe treapta cea mai ridicata a culturii romane actuale, pentru ca suntem ocupati de o clasa noua de qvasi-intelectuali care inca mai sunt suportati de o intelectualitate in deruta ; o intelectualitate care inca mai bijbaie pe un drum pe care, in fond, l-ar putea strabate acum, cu fruntea sus, libera si nesilita in lanturi. Dar imi dau seama ca majoritatea sunt inca dependenti de buna-vointa a celor la putere. De exemplu, acum vreo doi-trei ani, il apreciam pe Eugen Evu, ca fiind un spirit liber si elevat, ca mai apoi sa citesc in „Agero” un articol semnat Eugen Evu, in care lingusitor il ridica in slavi pe acel impostor mediocru dar foarte descurcaret : A. Plesu. In articole anterioare, E.E, se plingea de coruptia comunista si de suferinta lui sub comunisti si atunci nu pot intelege cum E.E poate aproape diviniza un fost turnator, o unealta a comunismului autohton, om care s-a milogit in scris la Ceausescu sa fie primit mai aproape de rinocerii puterii ceausiste. Este vorba doar de lipsa de consecventa sau totul se invirteste in jurul unor avantaje de tirg, de mahala?!

De aceea eu nu ma incadrez in „monstra romana” si cu mare bucurie imi pastrez statutul meu de Roman Liber, chiar daca aceasta libertate ma va costa faima si recunoasterea oficiala a Romaniei Culturale. Oricum, in mare, cred ca Cioran avea dreptate atunci cind spunea ca se simte mult mai confortabil in compania ciobanilor decit cea a filozofilor.

Data viitoare cind vin in Romania, zic sa mergem la munte impreuna si sa strabatem tara de la stina la stina. Am avea mult mai multa bucurie spirituala si mai ales mult mai multa bogatie intelectual-creativa, decit intilnind tot felul de filfizoni cu pretentii artistice.

DIMITRIE GRAMA