LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~„Un schivnic şi un franctiror“ – Dialoguri peste Ocean între Corneliu Florea şi Artur Silvestri

„Un schivnic si un franctiror ” reproduce un dialog epistolar purtat in toamna anului 2005 intre Corneliu Florea, din Canada, si Artur Silvestri . O carte de evaluare comuna , de clarificari si de polemica senina , dedicata obiectului examinat de cei doi autori. Publicam aici ,in premiera, un scurt fragment. Volumul va aparea in acest an ,la ed. Intermundus.

 

CORNELIU FLOREA: Era inevitabil ca dialogul nostru sa nu ajunga si la problema intelectualilor romani. O problema care am atacat-o, acesta este cuvintul potrivit, de mai multe ori in cei douazeci si cinci de ani de cind sunt in strainatate, o problema pe care, mai nou, incerc sa o evit. Am motive, nu ma motivez, dar sincer va spun ma irita si ma stirneste. Definitiile despre intelectual si cadrul in care se aseaza intelectualitatea nu sunt fixe, sunt variabile, dar cuprind citeva caracteristici de baza; un intelect neurofiziologic bine inzestrat, o educatie superioara, universitara si randament social remarcabil. La aceste caracteristici, unii si altii mai aduga cite ceva. Eu ma alatur celor care considera ca un intelectual deosebit, o elita intelectuala, trebuie sa aiba si caracter. Si de la aceasta mica si aparent normala adaugare, porneste stirnirea si dezlantuirea mea, cind ma refer la intelectualitatea romana din timpul vietii mele si mai ales de la Ceausescu si Iliescu incoace. Precizez ca, atita timp cit am fost sub ocupatia armatei rusesti si a comunistilor evrei, Dej nu a putut face nimic, abea dupa aceia a deschis niste portite si pentru intelectualii romani, pe care Ceausescu le-a lasat deschise pina in 1970. Iliescu dupa 1989, a desemnat pe un perete de beton comunist niste ferestre si usi deschise prin care parvenitii de Cotroceni au inceput sa simuleze admiratia falselor reforme cu voce tare. Deci iata o grupita de intelectuali romani fara caracter ! Pe linga aceasta grupita a aparut si grupa mare, cantitativ foarte mare, care s-a indreptat, imbulzindu-se, spre un alt zid de beton, dar capitalist de data asta, pe care Soros si ai lui, le-a pictat ferestere si usi mult mai mari, mai viu colorate si atragatoare ale lumii capitaliste, a globalismul de miine pe care il descriu pastelat „only one big village” care da impresia ca s-au inspirat din doctrina Pol-Pot al Cambogiei, desi omenirea a strabatut deja distanta de la fiinta primitiva fara identitate la persoana evoluata si diferentiata istoriceste si cultural. Grupa mare, elitele de Dambovita si de pe alte riuri din Tara, au spart zidul de beton cu capetele lor mai solide decit betoanele capitaliste si prin crapaturile facute, privesc adevarul despre capitalism si oamenii lui, dar ramin pe pozitia pe care i-a fixat Soros si ai lui !! Si asa se demonstreaza nu lipsa lor de intelectualitate ci de caracter…

 

Citind revistele GDS-22 sau Dilema, multi avem impresia ca avem in fata aceasta grupa a spargatorilor de betoane capitaliste cu capul lor intelectual si avem motive de indignare si critica la adresa lor. Nu pot trece peste aceasta imagine fara sa nu-l amintesc pe stahanovistul spargatorilor de betoane capitaliste cu capul – pardon, pe liderul spargatorilor de betoane cu capul, pentru ca generatia tinara nu are de unde sa stie cine a fost marele Stahanov din Dombas – pe Andrei Gabriel Plesu, intelectual numarul unu, un jolly-joker folosit de comunism si securitate, de Petre Roman si Iliescu, de Constantinescu si Basescu, care se crede indreptatit sa dispretuiasca pe toti care nu gindesc ca el, care nu asculta comanda lui sau a celor care l-au aseazat pe tabla lor de joc politic sau guvernamental. El se considera ca este mare intelectual pe mapamond: zece la citire, zece la facultate, zece in Dilema si la Humanitas ! Numai cei ce nu-l citesc il cred asa. Pe cind era ministru de externe a Romaniei, a scris in Dilema (nr.96 din 1994) un articol despre imbecilii romani din strainatate, care nu trebuie uitat !! Citez: „Din America, de pilda, imbecilul roman mediu … e sigur ca vreme de cincisute de ani a aparat occidentul de turci … se identifica intim cu toate gloriile neamului … a cistigat la Calugareni, el a murit la Marasesti … pretinde respect … are aerul ca e credincios; in realitate, mai mult decit sa creada in Dumnezeu, el e ocupat sa demonstreze ca Dumnezeu crede in el …” !! Pe restul romanilor ii trece la imbecili romani superiori !

 

Sunt raspinditi in Nord America multi intelectuali romani valorosi, care citind acest articol, si altele de acest gen, si-au schimbat definitiv parerea despre intelectualitatea acestui jolly-joker. Ei nu folosesc cu nesocotinta termenul de imbecil, fiindca automat denota un scazut nivel de cunostinte, de educatie cetateneasca. Imbecil este un termen medical, diagnosticul pentru o accentuata deficienta neurofiziologica, pe care nici medicii nu-l mai folosesc astazi, cind prin teste neuropsihice apreciaza inteligenta pe scara IQ (intelligence quotient) deci, surprinde nesabuinta lui Andrei Gabriel Plesu, care are pretentie de mare elita printre intelectualii romani. Venind vorba de aprecierea inteligentei pe scara IQ, imi permit ca medic si cititor al scriselor sale lui Andrei Gabriel Plesu sa-l cotez cu un IQ normal (aproximativ 100) la fel ca marea majoritate a romanilor, deosebirile incep acolo cind ne intrebam ce facem cu IQ-ul ?!? Ce face Andrei Gabriel Plesu, de o viata intreaga cu IQ-ul sau ?!? Il foloseste din greu sa parvina !! Si fara sa ma adincesc in exemplificari, pentru ca nu este nevoie in acest dialog, inchei cu un mic silogism: un parvenit este lipsit de morala, un individ imoral este un om fara caracter, fara caracter nu poti fi decit un Andrei Gabriel Plesu …

 

Mult Stimate Domnule Artur Silvestru, permiteti-mi inca un mic paragraf legat de acest reprezentant elocvent al intelectualitatii parvenite, pe care am sa-l incep cu o mica comparatie. In timp ce DVS, cu migala si piosenie, in volumele Memoria ca un concert baroc, ridicati vesnica pomenire celor care s-au daruit, sau inca se daruiesc, Neamului Nostru Romanesc, jolly-joker-ul in discutie a fost membru de partid ca sa se insurubeze in invatamintul universitar, a fost transcendentalist si filosof de bombasticari, a devenit apoi dizident pentru ca nu mai era in Bucurestiul iubit, ca sa ajunga ministru, cind la cultura unde nu a facut nimic pentru cultura romaneasca, care oricum dupa el e zero, cind la externe bun numai pentru interesele sale, scris Despre ingeri !!

Mare preocupare intelectuala si filosofica azi ,cind toti din toate partile dau gauri Romaniei sa o scufunde si tineretul roman o paraseste, acest fost de fost sau din fost in fost, ajuns, acum consilier prezidential pe pluta lui Basescu ridica oda ingerilor !! „Tara arde si Andrei Gabriel Plesu freaca sexul ingerilor” imi spunea un amic. De, are nume de inger, plus ca dupa teoriile sale despre ingeri, ar fi unii, probabil si el printre acestia, care au o cohorta personala de ingeri pazitori, asa ca se merita, nu ? Despre ingeri, lipsita de valoare si viitor, ne da doar oportunitatea sa persiflam IQ-ul sau profilat numai pe parvenire , ghicindu-i ideea care-l framinta, socotind ca a sosit vremea sa se puna bine si cu ingerii, ca de, timpul muritorilor nu sta pe loc, si aranjamentele de viitor se fac din timp !! Azi se da bine pe linga ingerasi, miine poimine pe linga un sfintisor mai slab de inger, si uite asa, urca la Sfintul Petru, care cind va vedea ce mare curiculum vitte de fost are il va angaja, la cererea sa, responsabil la un MacDonald pe veci, pentru ca el nu suporta ospatariile romaneasti unde ar putea sa vina si „neispravitii din comunitatea romaneasca din Canada, motivati de afecte obscure si mincatori de sarmale ”