LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Mircea Micu: Ultimul „boiar“ al literaturii române

NICHITA

Mi-e dor de el ca veveritei de un brad…

Chipul sau frumos ca o efigieromana ( a fost candva Imperator), ochii albastrii ca Adriatica la Opatia, naivitatea sa amestecata cuun soi de sireteniebonoma ma fascineaza si azi.

Fotografia sa, unadintre ultimele, sta lipita de geamul bibliotecii ce-mi flancheaza patul.

E tanar fi frumossi usor risipit in avertismentul unui zambet trist ascultand parca un sunet numai de el auzit.

Buza de sus, usor rasfranta, ca dispretul unui crin sacralizat de parfum, insinueazao taina.

Ultimul“boiar” al literaturii romane, la propriu si la figurat, sublimul, delicatul, insomnabilul, agitatul, posomoratul,vivantul, mofluzul, cabotinul , “scumpul” si de neanlocuitul Nichita ma priveste din petecul de carton lacuit.

 Acum el e plecat sa se intalneasca cu o Leoaica tanara careia i-a pregatitsilabe vrednice de orbirea lui Spinoza.

Cand s-a nascut, mama lui i-a sezat pe pat un ceascu capace de aursa-I arate minutele risiprii sale, a viertii pe care si-a scris-o, intr-un fel, cu sange indramatice Elegii, in Noduri si semen dezlegate de multiadulatoride poezie.

Nu l-am mai vazut demulti ani si imi este dor de el, de vorbirea lui insufletita, de mirarea sa continua, de graba cu care isi consuma orele, minutele, secundele.

Ers delicat ca un crin si rasucit in sine ca un burghiu.

Mi-a daruit si un ceas de buzunar cu ecran albastru pe care il purtam la pieptatarnat de un lant ce imita argintul,prins la rever cu un ac de siguranta si varat in buzunarul de la piept din dreptul inimii.

 Dupa u timp,inexplicabil, ceasul s-a oprit brusc si nici un mester al rotitelor minuscule nu l-a ma putut reporni.

Acum cinci ani, brusc si neantors de nimeni, l-am auzitritmand Timpul, intr-o noapte, egal, rezonandin fibra etajerei pe care statea abandonat

Fotografia luie asezata intre cea a mamei sia lui Avram Iancu si de cate ori privesc aceasta intima trinitatesimt in dreptul inimii un mic si inexplicabiltremor.

Doar atat. Un mic si inexplicabil tremur…

MIRCEA MICU