LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

~Mircea Micu: „Valul care-a plâns pe glezna ta…“

Imi amintesc o seara de iulie cand gleznele subtiri ale unei fete pornita benevol   sa incerce   temperatura apei  marii  au fost inconjurate de ciocurile unui stol de pescarusi

care erau gata s-o ridice in slava cerului  inchipuind un colan de margean.

2.

Avea o glezna atit de transparenta  incit prin rotundul o\cheanului ei puteai vedea rasarind  luna   pe  malurile miraculosului Bosfor.

3

Ce glezna vfrumoas avea mama. Eram atit de fascinate de subtirimea  elastica a acelui fir de lujer init, intr-o noapte, m-am apropiat  cu sfiala de glezna ei  si i-am legat o braţara

Impletita din tulpini  fragile de papadie.

A fost prima si ultima bijuterie pe care in cursul vietii  i-am oferit-o

4

Cu vremea gleznele mamei s-au atrofiat. Uitandu-ma  cum le sustine cu bastonul ei de  corn m-am intrebat daca nj cumva ru sunt de vina ca i-am deformat supletea gleznei in vremea cind mă purta  in pintec…

Glezna ei odinioara  supla, fina ca o fibră  de crin, s-a rotunjit in resemnarea nemiloasa a varstei.

5

Acea misterioasa femeie  intalnită in Mongolia m-a   fascinat  de cum am vazut-o in spatiul ingust al unei tribune oficiale cand, privind-o cu  atenţie, mi s-a parut   ca o mai vazusem undeva.

Gleznele ei erau atit de subtiri  incait din pricina  duritatii terenului pe care  inaintm dupa sfirsitul festivitaţii incit, probabil  si datorit privirilor mele fascinate, a invceput sa schiopteze.

Mai apoi am visat-o  de nenumarate ori si de fiecare data  mi s-a parut ca gleznele ei porta  inca  povara pivirii mele din realitate.

… 6

Glezna ei, o petala transparentă de crin prin care privesc soarele in amurg….

7

Daca ma gandesc bine, glezna unei femei frumoase nu este altceva decit  o iluzie  a  reprezentarii noastre ridicata la sublim.

8. Cazind in prozaism hai sa va transcriu si definiţia gleznei  din Dicţionarul  explicativ  al limbii romne:”parte a membrelor  inferioare care cuprinde porţiunea articulaţiei tibiei cu peroneul”….

Orice comentariu mi se oare de prisos.

MIRCEA MICU