LUCEAFĂRUL ROMÂNESC

revistă on-line de literatură şi cultură românească

Florin Rotaru: “Fortele binelui”

A APARUT “BIBLIOTECA VIRTUALA A LITERATURII ROMANE”!

_________________________________________

Pasiunea cu care am militat in favoarea acestui proiect rezida, in primul rand, in constiinta profesionala, in datoria pe care o ai fata de contemporanii sai, fata de tara ta. Astazi, la noi, aceste cuvinte sunt considerate a face parte din limbajul de lemn. Poate, exista o doza de adevar in aceasta apropiere. Nu atat din cauza folosirii cuvintelor destul de des, cat din neacoperirea lor cu fapte. Ironia sortii, face sa descoperim ca acele persoane aparent atente la limbajul de lemn, chiar ele nu pot prezenta fapte. In esenta, aceasta atitudine denota lipsa de educatie. In Occident, biblioteca publica reprezinta o forta a binelui. Exista o cultura unica care determina tratarea in mod egal a utilizatorilor. In acelasi timp, exista educatia care face din biblioteca o fereastra de acces la cunostinte, instruire, diversitate, un catalizator pentru schimbari. Nimeni, in Occident nu taxeaza aceste principii cu formula peiorativa a limbajului de lemn.

Astazi, mai mult ca oricand in istorie, intreaga societate este bazata pe cunoastere, iar cunoasterea implica abilitatea de a cauta informatiile necesare si de a acumula cunostinte in mod activ si independent. Notiunile deprinse in scoala si din manualele traditionale trebuie imbogatite de-a lungul intregii vietii. Institutia care ofera aceasta posibilitate prin gama larga de media, cat si prin indemanarea profesionala in tehnicile de cautare a informatiei, este biblioteca.

Alaturi de biblioteca traditionala este obligatoriu sa dezvoltam biblioteca virtuala. In caz contrar, natiunea noastra nu poate rezista nici unei concurente. In prezent, intreaga umanitate traieste uriasa provocare a unei noi scrieri, a unui timp al abstractiei, a unui timp al exodului, a unui timp al confuziilor. Nasterea ciberspatiului este cel putin tot atat de insemnata pe cat a fost revolutia industriala. Asistam la formarea unui bun comun mondial inepuizabil si de o bogatie infinita. Vechea antinomie dintre suflet si Univers reapare astazi in viziunile destul de contradictorii despre conceptul de globalizare. Virtualul este forta primordiala a globalizarii, este emergenta unei noi Reforme.

Ciberspatiul exprima o deschidere a infinitului, iar in cadrul sau cibercultura prefigureaza emergenta unei planete a spiritelor, a unei noosfere capabile sa infaptuiasca o alta Renastere.

Constransi de aceste realitati suntem obligati si noi ,romanii, sa ne adaptam. Este o conditie sine quo non pentru viitorul nostru, pentru destinul acestui popor. Nu putem ramane intr-o atitudine inchistata, in spatiul comoditatii, acum cand traim in contextul unei transculturi si al unei transreligii. Eu am credinta ca poporul roman are capacitatea de a raspunde provocarii contemporane, asa cum a avut-o in urma cu 500 de ani cand a adoptat inovatia tiparului dupa numai 50 de ani de la aparitia acesteia. Acestea au fost principalele motive care mi-au dat putere sa lupt pentru biblioteca virtuala.

Transpunerea publicatiilor pe suport electronic, prelungeste mult mai mult viata cartilor. Trebuie sa intelegem ca transpunerea pe suport electronic nu inseamna distrugerea totala a publicatiilor tiparite pe hartie. Se vor pastra in biblioteca lucrarile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national si bineinteles lucrarile de patrimoniu.

In lume s-a infiintat, in urma cu cativa ani, Asociatia Internationala a Bibliotecilor Virtuale. In aceasta asociatie, Romania nu are inca un reprezentant. Imediat dupa inaugurarea Bibliotecii Virtuale vom incepe demersurile pentru a deveni membru.

Profesional, nu putem vorbi de o superioritate a Bibliotecii Virtuale in raport cu Biblioteca traditionala. Exista o comoditate, un confort si o facilitate pentru regasirea informatiei, pe care poti s-o accesezi de la calculatorul personal, in locuinta proprie si cu 12-16 cai de regasire.

Bibliotecarului, aparitia Bibliotecii virtuale nu-i usureaza munca. Comodotatea este numai pentru utilizator.

Serviciul lecturii publice este gratuit in Romania, in forma traditionala si in forma virtuala cel putin in aceasta perioada.

Realizarea acestui proiect, in aceasta faza, a fost finantata integral de catre Primaria Municipiului Bucuresti care, prin Directiile de cultura si de Informatizare, ne-a ajutat foarte mult.

Anul acesta vom incepe introducerea in Biblioteca Virtuala a bunurilor culturale de patrimoniu.

In ceea ce priveste obtinerea de informatii din perspectiva utilizatorilor in mod indubitabil Biblioteca Virtuala, biblioteca fara pereti, va inlocui intr-un viitor mai apropiat sau mai indelungat Biblioteca traditionala. Totusi, biblioteca traditionala nu va fi inlocuita. Functia ei de pastrare a memoriei culturii scrise, a lucrurilor de patrimoniu, nu va disparea niciodata. In plus, bibliotecarii vor fi aceia care vor organiza Biblioteca Virtuala. Nu va exista Biblioteca Virtuala fara bibliotecari. Sigur, acesti bibliotecari vor fi obligati sa cunoasca intreaga tehnologie a informatiei.

Prioritatea noastra a reprezentat-o bibliografia scolara. Este un specific al nostru. Nu am inceput introducerea in Biblioteca Virtuala cu lucrarile de patrimoniu. Motivele principale sunt urmatoarele: 75-80% din utilizatorii bibliotecii noastre sunt elevi si studenti; saracia majoritatii populatiei conduce la imposibilitatea cumpararii cartilor necesare de catre elevi si studenti; gandul la viitorul tarii, ne-a convins.

Dr. FLORIN ROTARU